Stephan Gäfvert är naturreservatsförvaltare vid Nynäs, ett av Sörmlands största naturreservat. Foto: Peter Widén

Efter granbarkborrens angrepp: Över 65 hektar skog avverkas

Uppdaterad
Publicerad

Nynäs naturreservat har angripits av granbarkborre och 65 hektar skog behöver avverkas. Naturreservatet är ett av de största i länet.- Det kommer bli väldigt mycket öppna ytor, säger Stephan Gäfvert, naturreservatsförvaltare vid Nynäs.

Efter den torra sommaren 2018 har antalet granbarkborrar ökat i omfattning – vilket får stora konsekvenser. Granar som angripits an granbarkborre, men även kringliggande skog som ligger i riskzonen för kommande angrepp, måste avverkas. 

– Det kommer bli väldigt mycket öppna ytor, men vi sparar i stort sett alla lövträd och tallar. Vi fokuserar på de granar som är angripna i nutid, mycket skog som är angripen sedan tidigare kommer stå kvar eller att vi lägger omkull den så det blir faunavård i naturen till andra insekter, säger Stephan Gäfvert, naturreservatsförvaltare vid Nynäs.

Mer blandskog

För att minska risken för stora granbarkborreangrepp behöver man återplantera en blandskog med lövinslag.  

– Vi hoppas på mer blandskogar och vi kommer plantera mer lövträd. Det kommer att bli ett nytt trevligt landskap, tror jag. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.