Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se eleverna Paulina och Nina använda automaten i klippet ovan. Foto: SVT

Över 70 sörmländska skolor får gratis mensskydd: ”Jättebra”

Publicerad

Elever på över 70 skolor i Sörmland kommer nu ha tillgång till gratis mensskydd. Detta efter att skolorna fått automater där elever kan hämta tamponger och bindor.

– Jag tycker att det är jättebra, säger Paulina, elev på Slottskolan i Vingåker.

Det är i Vingåker, Nyköping, Katrineholm, Flen och Oxelösund som skolor fått tillgång till automater med gratis mensskydd.

Att ha tillgång till tamponger och bindor i skolan är viktigt, menar eleven Paulina.

– Det kan ju vara så att man har en väldigt oregelbunden mens, att det kommer när man minst anar det. Det är skönt att inte alltid behöva tänka på vad man har med sig, säger hon.

Garanterat i tre år

Projektet är ett samarbete med företaget Red locker som utvecklar automaterna, samt Sörmlands sparkbank. Skolorna kommer att ha gratis mensskydd i tre år framåt. Vad som händer efter det är i nuläget oklart.

– Jag hoppas att det kommer ett politiskt beslut som gör att vi kan fortsätta erbjuda gratis mensskydd, säger Magnus Karlsson, rektor på Slottsskolan i Vingåker.

För att mensskydden inte ska missbrukas har automaterna en spärr. Se hur den funkar och hör eleverna berätta vad de tycker om automaten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.