Kommunen ska ställa högre krav på gode män

Publicerad

– Jag har aldrig varit med om en sådan här händelse under min tid som ordförande. Så kommenterar Anita Neuhaus (S), ordförande för Eskilstunas överförmyndarnämnd, fallet med den gode man som åtalats misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

Nämnden ansvarar för tillsynen över gode män.

Enligt Anita Neuhaus skedde de misstänkta brotten mellan två årsräkningar. I årsräkningarna som gode mannen ska lämna in till överförmyndaren före första mars varje år ska bland annat klientens tillgångar, inkomster och utgifter redovisas.

Görs kontroller

Det görs en rad kontroller av personer som får uppdraget som god man.

– Vi gör kontroller i brottsregister, socialregister och om personen är aktuell hos kronofogden, säger Anita Neuhaus.

Varje god man kontrolleras sedan vart tredje år.

– Den kvinna som nu är misstänkt för trolöshet mot huvudman har varit god man en lång period och innan det här hände skött det väldigt bra, säger Anita Neuhaus.

Utbildning ska krävas

Granskningen av personer som vill bli god man kommer att fördjupas.

– Man kan till exempel ha betalningsanmärkningar utan att finnas i kronofogdemyndighetens register, vi får göra kreditprövningar helt enkelt, säger hon.

I dag måste personer som vill bli god man åt ensamkommande barn gå en utbildning. Det kravet kommer även att gälla gode män för vuxna.

Sista augusti i år var det 974 personer i Eskilstuna och Strängnäs som har en god man.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.