Magnus Johansson, som är divisionschef och överläkare på Region Sörmland, menar att de flesta råttbetten på människor orsakas av tamråttor. Foto: SVT

Överläkaren: Det här ska du göra om du blir råttbiten

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte förenat med livsfara att bli biten av en råtta. Däremot bör man söka vård om bettet bli svullet, rött eller om man får feber. Det menar Magnus Johansson som är divisionschef och överläkare på Region Sörmland.

– Är bettet ytligt räcker det oftast att tvätta rent med tvål och vatten. Har man inte tagit alla stelkrampssprutor enligt vaccinationsprogrammet ska man göra det, berättar Magnus Johansson.

Djupt bett kan ge problem

Skulle bettet vara djupare kan det dock bli problematiskt, särskilt om det är nära leder. Råttor har, precis som hundar och katter, bakterier i munnen som ökar risken för infektion.

– Man får vara uppmärksam på om det blir rött, svullet, gör ont eller om man får feber. Då ska man söka vård, eftersom man kan behöva antibiotika, förklarar Magnus Johansson.

Finns det risk för rabies?

- Nej, det är utrotat i Sverige sedan mer än 100 år. Vi har haft två rabiesfall i Sverige de senaste 50 åren men de patienterna hade blivit bitna utomlands, svarar Magnus Johansson.

Ovanligt med råttbett

Just råttbett är inte helt ovanligt bland folk som har dem som husdjur. Men statistiskt sett är det vanligare att folk söker vård efter att ha blivit bitna av hundar och katter.

SVT Nyheter Sörmland upplyser Magnus Johansson om Jennifer Mikkelsen som under tisdagen blev attackerad av en råtta i Nyköping.

– Jag har behandlat någon med kamelbett men aldrig hört talas om någon som blir biten av en råtta ute i det vilda. Så det är ovanligt skulle jag säga, svarar han.

Klipp: Se Jennifer Mikkelsen berätta om råttattacken

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Råttan bet sig fast och hängde kvar i benet. Hör Jennifer berätta om händelsen. Foto: Sofia Hårdänge/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer