Överlevde Orlandomassakern – hedersgäst på Springpride

Publicerad

– Vi har lärt oss att gå vidare omgivna av kärlek.
Det säger Neema Bahrami som överlevde attentatet mot gayklubben Pulse i Orlando för ett år sedan. Nu är han och klubbens ägare hedersgäster på Springpride i Eskilstuna.

Det var den 12 juni förra året som en ensam gärningsman tog besökare på gayklubben Pulse i Orlando som gisslan. Ett drama som slutade med att 49 människor dödades och 53 skadades innan polisen kunde ta sig in i lokalen och gärningsmannen sköts till döds.

– Jag tillhörde dem som överlevde och hade turen att inte bli skadad. Från den kvällen kan jag berätta att vi miste 49 familjemedlemmar vid ett och samma tillfälle på den plats vi kallar vår fristad och vårt hem där man som gay kan vara sig själv utan att dömas, säger Neema Bahrami. 

– Att se den platsen rasa samma inför ens ögon är förkrossande.

Stöd från hela världen

Han berättar om det stöd de fick från hela världen och vad det har betytt.

– Sedan dess har vi lärt oss att gå vidare omgivna av kärlek. Världen har tagit emot oss med öppna armar. De har öppnat sina kyrkor och sina liv inför vår tragedi, säger Neema.

Han och klubbens ägare Barbara Poma kommer att delta i ett panelsamtal och hålla årets Springpride-tal.

”Vi ville ge något tillbaka”

– När allt lugnade ner sig och vi insåg hur mycket kärlek som strömmade emot oss blev det här vårt första tillfälle att resa utomlands för att säga tack, säger Barbara Poma.

– Vi ville ge något tillbaka och visa vårt stöd för Pride i Sverige och stötta gemenskapen. Det här är vårt sätt att ge tillbaka, säger hon.

Pulse i Orlando byggs nu om till en minnesplats och gayklubben finns numera på två andra ställen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pride i Sörmland 2017

Mer i ämnet