En utgrävd kristen grav där konturerna av kistan tydligt bevarats. I de gravar som skeletten försvunnit har man bland annat hittat rester av bärnsten. Foto: Robin Persson/SVT

Överraskande skelettfynd i vikingagravar

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen gjordes intressanta fynd på platsen i Nyköping där arkeologer håller på med en utgrävning av vikingagravar. Ett kranium och delar av skelettet från en väldigt tidig Nyköpingsbo borstades fram.

Sedan en måndag tillbaka pågår en utgrävning av vikingagravar i stadsdelen Oppeby i Nyköping. Området är sedan tidigare känt för sin rika förekomst av fornminnen och runstenar.

Skelett grävdes fram

Ett tiotal gravar har de senaste två veckorna grävts fram. Några är hedniska gravar och några är kristna. De hedniska har spår av att de som begravdes brändes, medan de kristna begravdes i kistor.

I en av gravarna upptäcktes under torsdagen ett bevarat skelett.

– Det är helt klart oväntat att vi hittat benrester här, säger projektledaren och arkeologen Johan Runer.

Den aktuella graven tycks ha fyllts med ett annat grus- eller sandmaterial jämfört med de andra gravarna och tack vare det har skelettet bevarats.

På bilden ser man hur kanterna av det trasiga kraniet borstats fram. Tre bitar från det som tidigare var ovansidan av kraniet har hittats och ligger i mitten. Foto: Robin Persson/SVT

Tittar man på kraniet så syns en cirkelformad kant av skallen, vars ovandel gått sönder. Även delar av ena överarmsbenet hade under torsdagen borstats fram.

– Min gissning är att det här skelettet är från sen vikingatid, runt 1030-tal, Johan Runer.

Utgrävningen fortsätter

Utgrävningen av det funna skelettet och andra gravar fortsätter nu till i början av juni. Fynden och området dokumenteras noga eftersom det efter utgrävningen ska byggas bostäder på den aktuella platsen.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.