Hör rektor Malin Thunström om utmaningarna på skolan där 98 procent av eleverna inte har svenska som modersmål, och om skolans strategi för att höja resultaten. Foto: SVT

Här har 98 procent av eleverna inte svenska som modersmål

Uppdaterad
Publicerad

På Brandkärrsskolan i Nyköping har 98 procent av eleverna ett annat modersmål än svenska, vilket gör att undervisningen måste anpassas. Studieresultaten på skolan är lägre än rikssnittet och man tar nu till olika åtgärder för att vända trenden – bland annat förlängda skoldagar.

På Brandkärrsskolan går elever från förskoleålder upp till årskurs tre, sammanlagt 180 barn. I början av 2000-talet hade skolan en stor blandning av modersmålsspråk, nära 30 stycken, men nu är sammansättningen betydligt mer homogen.

Somaliskan ”nära till hands”

85 procent av eleverna med annat modersmål på skolan pratar somaliska, vilket gör att svenskan inte nödvändigtvis blir det naturliga språket på rasterna.

Fokus på: Brandkärr

– Svenska är ju så klart ett språk som används även i Brandkärrsskolan, men det är klart att somaliskan tar sin plats för du använder ju det språk som ligger dig närmast till hands när du leker med kamrater, säger Malin Thunström, rektor på Gruvans skola där Brandkärrsskolan ingår.

Lektioner får styras om

De ibland bristande kunskaperna i svenska bland eleverna gör att lärarna på skolan behöver ha ett annat upplägg på lektionerna.

– Vi tar geometri som exempel. Eleverna kanske inte vet skillnaden mellan en kvadrat och en rektangel. Det som en elev som har svenska som modersmål har tränat på hemma i ett samtal, säger hon.

Läxläsning och utökad skoldag – så ska skolan vända trenden. Hör om strategin för höjda resultat i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus på: Brandkärr

Mer i ämnet