Amanda och Anders Tuvgren flyr pollen i Sörmland och flyttar till Kiruna. Foto: SVT

På flykt från pollen – de överger Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Amanda och Anders Tuvgren har lidit av pollen så länge de kan minnas. Efter att ha provbott i både Danmark och Norge har familjen slutligen bestämt sig. I höst går flyttlasset omkring 127 mil norrut.

Amandas och Anders liv har alltid fått anpassas efter pollensäsongen. Och det har inte varit lätt. Anders har till och med valt att utbilda sig i Norge, dels för att slippa pollen här hemma, dels för att i framtiden kunna jobba på en oljeplattform, så långt bort från pollen man kan komma. Under studietiden bor han i Norge i två veckor och är hemma i fyra.

– Den besvärligaste tiden är nu när man gör slutprov. Så nu har jag bokat en båtresa till Island. Det tar en vecka fram och tillbaka och då hoppas jag kunna bli frisk i huvudet för ett prov. Efter det åker jag till Svalbard för att klara av de andra prov, säger Anders.

Från Römö till Stavanger

Förutom att Anders provbott i både Kristiansund och Stavanger i Norge, har hela familjen rest till olika platser under somrarna för att komma bort från pollen.

– Vi har provat Römö i Danmark. Det är en flera mil lång sandstrand och där är det väldigt pollenfritt men det är för långt borta från en skola och man måste ju ändå bo skapligt när man har barn, säger Amanda Tuvgren.

”Ska bli spännande att få ett normalt liv”

Till slut bestämde sig familjen för att lämna Eskilstuna för gott. När hösten kommer ska Amanda, Anders och deras två barn flytta till Kiruna.

– Det ska jättespännande att få ett normalt liv. Och dessutom slippa kortisonet för det förstör kroppen så mycket. Hade man kunnat äta hur mycket kortison som helst och om det funkade på Anders så hade vi bott kvar. Men man kan få diabetes, hjärtsvikt, dåliga kärl, tunn hud och dåligt skelett, berättar Amanda.

Men varför Kiruna?

– Pollenforskare från Göteborg har mätt uppe i Abisko, och där finns inget pollen alls. Dessutom kan det vara snö i Kiruna kring midsommar, och vi trivs bäst på vintern.

Missa inte familjen Tuvgrens berättelse om allt det de testat för att komma undan pollen i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer