Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alberth Andersson, grundare av Pannkakskyrkan Eskilstuna, berätta om fredagskvällarna på Fristadstorget. Foto: Privat

De bjuder på pannkakor i Eskilstuna – som motreaktion till våldet och skjutningarna

Uppdaterad
Publicerad

Varannan fredagskväll gräddas pannkakor på Fristadstorget i Eskilstuna. Alberth Andersson och volontärerna i Pannkakskyrkan står redo att servera hungriga förbipasserande, men förutom att bjuda på pannkakor så vill de framför allt sprida kärlek och hopp.

Pannkakskyrkan är ett allkristet initiativ vars syfte är att sprida trygghet och möta människor. Rörelsen finns i flera svenska städer och i Eskilstuna består den av Pingstkyrkan, Elimkyrkan och Folkkyrkan.

Mat och prat

I drygt ett år har de, varannan fredag mellan 20.00-24.00, serverat pannkakor och samtalat med människor på Fristadstorget. Det kom till som en motreaktion till våldet i Eskilstuna.

– Det är en symbolisk handling, en symbolisk pannkaka, säger initiativtagaren Alberth Andersson.

Allt fler volontärer

Från början var de endast fem volontärer men har under året växt till ungefär tjugo stycken.

– Nu är vi en av de största grupperna i Sverige, säger Alberth Andersson.

I videoklippet ovanför hör du om fredagskvällarna på torget, vad de betyder och hur många pannkakor som egentligen serveras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.