Patient skickades hem med bröstsmärtor – dog av hjärtstopp dagen efter

Publicerad

Mannen hade hjärtproblem i familjen och trots att han känt smärta över bröstet och stickningar i fingrarna skickades han hem från Kullbergska sjukhuset. Dagen efter dog han av hjärtstopp.

Det är Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som granskat ärendet efter att en av mannens närstående anmält händelsen. Myndigheten kritiserar nu läkaren som vårdade mannen.

Mannen kände smärtor i fingrarna och fick ont i bröstet vid djupa andetag och sökte vård på akutmottagningen vid Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.

Ärftlighet

Läkaren som undersökte mannen genomförde EKG och blodprov utan att något alarmerande syntes. Enligt Ivos beslut framförde mannens anhöriga att det fanns en stark ärftlighet för hjärtsjukdomar i familjen och det borde enligt Ivo fått läkaren att undersöka mannen ytterligare. Men i stället skickades han hem.

Dagen därpå larmades ambulans när mannen hade nya bröstsmärtor, men han fick hjärtstopp och avled.

Tillgång på vårdplats

Enligt specialistläkarens yttrande till Ivo vägde troligen tillgången till vårdplatser tungt i beslutet att skicka hem mannen. Ivo betonar att det är patientens vårdbehov som ska avgöra ett sådant beslut och inte tillgången på vårdplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.