Patientsäkerhetschef Marie Bennermo menar att regionen behöver anställa fler sjuksköterskor för att öka antalet vårdplatser. Foto: Robin Persson/SVT

Patientsäkerhetschefen: Vi har för få vårdplatser

Uppdaterad
Publicerad

Fler sjuksköterskor är nyckeln för att lösa bristen på vårdplatser. Det menar patientsäkerhetsenhetens chef Marie Bennermo.

För Marie Bennermo kommer merparten av kritiken som Ivo har mot verksamheten på Mälarsjukhuset inte som en överraskning. Situationen på akutmottagningen och andra vårdenheter har varit ansträngd under en längre tid.

– Till och från har vi för få vårdplatser. Så är det, säger hon.

Bennermo pekar också på de risker som kan uppstå om patienter får vänta en längre tid på akuten innan de kommer till rätt vårdavdelning.

– Den finns risk för vårdskador när man inte får sina behov tillgodosedda på rätt sätt, säger hon.

Enligt henne arbetar regionen medvetet för att förbättra situationen på Mälarsjukhuset. Nu ska hon och hennes kollegor analysera Ivo:s rapport för att se om det finns skäl att vidta ytterligare åtgärder.

Måste rekrytera fler sjuksköterskor

Bennermo menar att regionen måste rekrytera fler sjuksköterskor och annan personal för att antalet vårdplatser ska kunna bli fler. För att lyckas med det har regionen valt att satsa på den egna personalen samtidigt meddelat att man avser dra ned på antalet inhyrd personal.

Kan ni öka bemanningen och samtidigt minska inhyrd personal?

– Det är den planering vi gör nu. Problemet är också att vi inte får tag i tillräckligt med inhyrda sjuksköterskor heller, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer