Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn Persson, divisionschef med ansvar för förlossningen inom Region Sörmland, fotograferad utanför Nyköpings lasarett. Foto: SVT

Personalbrist på förlossningen i Sörmland i sommar – pensionärer får rycka in

Publicerad

Det saknas barnmorskor för att få ihop sommarbemanningen på länets förlossningsavdelningar. Region Sörmland jobbar nu för att alla blivande mammor ska få den vård de behöver.

Förlossningsavdelningarna i Sörmland finns på sjukhusen i Nyköping och Eskilstuna. Sörmlänningarna kan själva välja vilket BB de ska åka till när det väl är dags.

– Bemanningssituationen är likartad på båda sjukhusen. Är det så att det är fullt så kan vi i så fall hjälpa till med att fördela, säger Björn Persson, divisionschef med ansvar för förlossningen inom Region Sörmland.

När den ordinarie personalen ska få sin semester uppstår luckor som måste fyllas eftersom barnafödandet inte minskar – utan snarare ökar under sommaren, enligt statistik från SCB.

I klippet ovan: Så ska regionen lösa personalläget på förlossningsavdelningarna under sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.