Patienten skulle ha extra tillsyn men föll ändå och skadade sig svårt. Nu har händelsen anmälts enligt både lex Sarah och lex Maria som ett allvarligt missförhållande som medfört en allvarlig vårdskada. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Personalen brast i tillsynen – patient i Eskilstuna bröt nacken

Uppdaterad
Publicerad

En patient på ett boende i Eskilstuna föll och skadade sig allvarligt när tillsynen brast. Nu har händelsen anmälts av kommunen till Inspektionen för vård och omsorg.

Patienten hade kommit från sjukhus och bedömts ha hög risk för fall. Extra personal togs in och patienten skulle få ständig tillsyn, men så blev det inte.

Patienten ramlade upprepade gånger och slog vid sista tillfället i huvudet och fick kotfrakturer i nacken, enligt anmälan.

Kommunen menar att händelsen hade kunnat undvikas om det hade varit tydligt vad som förväntades av personalen då extraresurserna sattes in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.