Hör Theres Asp från Eskilstuna pastorat berätta om tygurnan. Foto: SVT

Snart möjligt att begravas i urna – gjord av sin egen skjorta

Publicerad

På Sankt Eskils kyrkogård i Eskilstuna kan askan efter avlidna nu begravas i en personlig urna av tyg. Urnan kan till exempel vara gjord av en kär gammal linneduk eller ett favoritplagg.

– Det kan vara ett värdigt slut att få med sig det man har tyckt om, säger Hanna Lundstedt som har fått i uppdrag av Svenska kyrkan att ta fram den personliga tygurnan.

Till vardags syr hon väskor av återvunnet material, och det var den tekniken som hon tog med sig i det här projektet.

– Tygurnorna finns nu i svart, vitt eller blandade färger, allt återanvänt. Men man kan också lämna in eget material som man har hemma, säger hon.

Miljöprofil

Det är ingen slump att just Eskilstuna presenterar den miljövänliga tygurnan.

– Kommunen jobbar mycket med återbruk. Så den här textilurnan känns verkligen rätt i tiden, säger Theres Asp från Eskilstuna pastorat.

Hon berättar att det för många är viktigt att det sista avskedet blir personligt och att tygurnan kan vara en del av det.

– Jag tror det kan vara viktigt med något som är individuellt och anpassat för att hedra den avlidne. Att få göra något speciellt, säger hon.

Hör Theres Asp berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.