Pilotfacket om Ryanair: ”Extremt antifacklig attityd”

Publicerad

Under fredagen ställs 22 avgångar in till och från Skavsta flygplats när Ryanairpiloterna strejkar för bättre villkor. Martin Lindgren, ordförande för SPF, har goda förhoppningar om en förändring.

Under fredagen är det ont om resenärer på Skavsta flygplats utanför Nyköping. Det beror på den pilotstrejk som ledde till att 22 avgångar med Ryanair ställdes in. På plats är istället Svensk pilotförening (SPF) som kräver bättre villkor för de anställda.

– Ryanair måste ändra sitt förhållningssätt till personalen. Man har haft en extremt antifacklig attityd, säger Martin Lindgren som är orförande.

Kraven

Fackföreningen vill att Ryanairs svenska piloter ska ha rätt till sjukersättning, avtalspension och svenska arbetstider, och vill teckna kollektivavtal.

SVT har sökt Ryanair som i ett mejl skriver att de inte förhandlar med fackligt förtroendevalda som är anställda av andra bolag. 

”Vi ber våra kunder om ursäkt för det avbrott som denna onödiga strejk orsakar”, skriver flygbolaget i ett mejl till SVT.

De berörda passagerarna har erbjudits pengarna tillbaka eller ombokningar.

Hör Martin Lindgren berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer