Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mitt framför kroggäster avlossar skytten flera skott och panik uppstår. Se bilderna från krogens övervakningskamera. Foto: Övervakningsbilder

Pojke från Västerbotten misstänkt för krogskjutning i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Den minderåriga pojke som är misstänkt för mordförsök efter en skjutning på en krog i Nyköping är från Västerbotten och är nu omhändertagen enligt LVU, lagen om vård av unga.

– Det är jättetragiskt. Jag blir både ledsen, upprörd och bekymrad, säger socialchefen i pojkens kommun.

Den 3 maj kliver en pojke in på en krog i centrala Nyköping med ett vapen. Precis när han ska avfyra skotten mot måltavlan klickar vapnet. Polisens teori är att det kan röra sig om bristande vapenhantering från pojken.

Han flyr från platsen och lyckas komma undan.

Våldsvågen i Nyköping

Tros ha gömts sig i lägenheten

Men fredagen den 10 maj kliver vad polisen tror är samma pojke in på krogen igen med ett vapen i en axelremsväska. Pojken ser sig omkring innan han avlossar sex till sju skott och paniken bland gästerna sprider sig.

Kort därefter grips en misstänkt och blir omhändertagen av socialtjänsten.

Han är under 15 år och bosatt i en kommun i Västerbotten. Han tros ha hyrts in för uppdraget i Nyköping, enligt källor vid polisen och socialtjänsten.

Enligt polisen misstänks han ha bott i en lägenhet i Brandkärr och hållit sig undan fram till det andra mordförsöket.

– Vi har varit förskonade här uppe men det kommer mer och mer över hela landet. Vi måste stödja den här ungdomen och omgivningen. Men gör man något sånt här så mår man inte bra, nåt står inte rätt till, säger socialchefen.

Misstänkt för dubbla mordförsök

Pojken är misstänkt för mordförsök efter båda händelserna, trots att inget skott avfyrades vid det första tillfället.

Polisen arbetar med att försöka få reda på vem som anstiftat mordförsöken. Under onsdagen berättade polisen att ytterligare en person är misstänkt för medhjälp, men vilken roll denne har haft är man förtegen om. Han söks nu av polisen.

Telefon och vapen analyseras

Utredarna arbetar efter teorin att pojken fått ett uppdrag och att andra hjälpt honom med bland annat bostad, vapen och annat.

Den misstänkte pojkens telefon har beslagtagits och analyseras i dagsläget.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Det är samtidigt otroligt sorgligt för den unge och dennes framtid, säger socialchefen.

Pojkens inställning är hittills okänd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Nyköping

Mer i ämnet