Polisbefäl åtalas för grovt rattfylleri – misstänks ha kört mot trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Det sörmländska polisbefälet erkänner att han kört bil berusad. Men när det kommer till att han kört av vägen, kört mot trafiken och även krockat med bilen, så kan han varken erkänna eller förneka brott.

Ett sörmländskt polisbefäl har åtalats vid Västmanlands tingsrätt för grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik, något som P4 Sörmland var först med att berätta.

Det var i början av augusti som polisbefälet satte sig bakom ratten med runt 1,4 promille i blodet.

Tappade kontrollen

Färden gick vingligt på E20 mellan Arboga och Eskilstuna, och vid en bro i höjd med Hjälmare kanal ska polisbefälet, enligt åtalet, ha gjort en u-sväng över körbanan och sedan tappat kontrollen.

Bilen ska ha hamnat i diket, men polisbefälet ska trots detta ha tagit sig upp på vägbanan igen och kört i fel riktning på E20.

Nära krocka med lastbil

Under den fortsatta färden var han enligt vittnesuppgifter nära att krocka med en lastbil och kolliderade sedan med ett annat fordon eller föremål.

Polisbefälet erkänner rattfylleri, men varken erkänner eller förnekar grov vårdslöshet i trafik.

Delar av färden filmades

Åklagaren åberopar flera vittnen som bevis och under den kommande rättegången ska även en film spelas upp som beskriver delar av färden. Filmen är tagen av ett av de vittnen som såg polisbefälets färd.

Ärendet har letts av Särskilda åklagarkammaren och polisen blir nu även föremål för polisens ansvarsnämnd som bland annat beslutar om personal ska bli av med jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.