Polisen får nej till ansiktsigenkänning på Skavsta

Uppdaterad
Publicerad

Datainspektionen säger nej till polisens pilotverksamhet med ansiktsigenkänning på Skavsta flygplats. Nu blir frågan ett ärende för regeringen.

Det kommer krävas en lagändring för att metoden ska kunna få användas på flygplatser.

– För oss innebär det bara att det kommer ta lite längre tid och det är bara att vänta snällt. Just nu för vi en dialog med Justitie­departementet och hoppas att frågan blir prioriterad så att vi kan köra igång, säger säger Britt-Louise Wahlberg, processledare på polisens nationella operativa avdelning.

Stoppa kriminella

Polisen ville pröva ansiktsigenkänningsteknik i ett försök att stoppa kriminella och hoppas på att kunna utveckla ett datorprogram som känner igen och matchar ansikten på misstänkta, från exempelvis övervakningskameror, med personer i polisens register.

Datainspektionen menar att så som lagstiftningen är utformad nu kan polisen inte utföra tester med känsliga personuppgifter, vilket biometriska uppgifter är.

”Saknas lagstöd just nu”

– Det är första gången vi tittar på den här situationen och vi ser att det finns både skäl och behov för polisen att kunna behandla känsliga uppgifter, men som det ser ut just nu så saknas det lagstöd för att utföra det tänkta testet, säger Elena Mazzotti, jurist på Datainspektionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.