Kommunpolis Thomas Bergqvist anser att det är idioti att utsätta människor för coronaskämt och -hot.

Polisen fördömer coronahot och -skämt på stan

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har flera misstänka coronarelaterade brott inträffat i Eskilstuna. Något som polisen menar kan vara både starffbart och skadligt för dem som utsätts.

För några dagar sedan uppmärksammades att det kommit ut filmklipp på sociala medier där två personer gick runt i Eskilstuna och hostade på andra människor. Filmerna lades ut i sociala medier som en form av skämt i coronatider.

Vad polisen anser om skämtet är i alla fall klart:

– Sluta genast med den här idiotin, det är min uppfattning, säger Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna.

Efter att filmklippen uppmärksammats i media har de tagits bort av dem som lade upp dem. Men de kan innebär någon form av ofredande.

Fängelse i straffskalan

Det har också förekommit andra, mer hotfulla situationer. På söndagskvällen greps en man i 60-årsåldern i centrala Eskilstuna efter att ha hostat och spottat mot förbipasserande. Mannen är anhållen och misstänks för försök till grov misshandel.

Enligt Thomas Bergqvist handlar båda fallen om misstänkta brott som kan leda till böter och till och med fängelsestraff.

Kontakta polisen om du blir ofredad

Enligt Bergqvist är det speciellt viktigt att den som utsätts för ett ofredande är aktiv.

– Ofredande är ett så kallat angivelsebrott. Så blir man utsatt för det här – kontakta polisen så man kan få en anmälan upprättad. För det här måste hejdas, vi kan inte ha folk som beter sig på det här sättet.

I klippet berättar Thomas Bergqvist mer om de misstänkta corona-relaterade brotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.