Enligt en teknisk undersökning kan pistolen kopplas till flera tidigare skjutningar. Foto: Polisens förundersökning

Vapenfynd i Eskilstuna kopplas till flera skjutningar – man i 30-årsåldern åtalas

Publicerad

En pistol som hittats i ett vindsförråd i Eskilstuna kan kopplas till flera skjutningar. Nu åtalas en man i 30-årsåldern misstänkt för grovt vapenbrott.

Fynden av pistolen och även ett hemmagjort hagelgevär gjordes i april i år när en polispatrull sökte igenom ett hyreshus med hjälp av en polishund.

Patrullen uppges ha varit i huset för att det hade varit mycket ”spring” bland förrådsutrymmena.

Namn stod på kartongen

Även ammunition hittades, till både pistolen och geväret.

Snart riktades misstankarna mot en man i 30-årsåldern, vars förnamn stod på en kartong där vapnen hittades. Senare hittades även mannens DNA på pistolen och på hänglåset till förrådet.

Kopplas till skjutningar

Enligt den tekniska undersökningen har pistolen sannolikt använts i brottsliga sammanhang, och kan kopplas till fyra tidigare skjutningar. Två i Eskilstuna i år och två i Stockholm under år 2015, enligt utredningen. Det handlar om fynd av patronhylsor och kulmaterial som Nationellt forensiskt centrum (NFC) kan koppla till pistolen som hittades i vindsförrådet.

Den misstänkte mannen har i polisförhör förnekat brott, och menar att det kan ha varit någon annan som lagt vapnen i förrådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.