Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mikael Backman, chef för polisområde Södermanland, från söndagens presskonferens. Foto: SVT

Efter skjutningarna i Eskilstuna: Två 17-åringar anhållna

Uppdaterad
Publicerad

I helgen sköts det återigen i Eskilstuna, denna gång med tio minuters mellanrum i stadsdelarna Årby och Nyfors. Nu får polisen i Eskilstuna förstärkning av kollegor från polisregion Öst.

– Problembilden är så pass utmärkande att den hamnat högt upp på polisregionens prioriteringslista, säger Mikael Backman chef polisområde Södermanland.

Under lördagen inträffade två skjutningar i Eskilstuna, en i stadsdelen Årby klockan 17.15 och en i Nyfors klockan 17.25. Två 17-åriga pojkar har anhållits, en för respektive skjutning. De båda är kända av polisen sedan tidigare och är skäligen misstänkta, vilket är den lägre misstankegraden.

– Två svartklädda, maskerade, individer, ska ha varit inblandade, säger Oscar Nissfolk, biträdande lokalpolisområdeschef i Eskilstuna, om skjutningen i Årby. 

Polisen får förstärkning

I och med det eskalerande skjutvapenvåldet i Eskilstuna får polisen nu i höst förstärkning från kollegor i polisregion Öst och även andra närliggande polisregioner. 

Enligt Mikael Backman, chef för polisområde Södermanland, handlar det bland annat om fler poliser i yttre tjänst.

– Det här kommer att märkas, säger han.

Sköt mot port

I Årby sköts det mot en port till ett flerfamiljshus, precis i närheten av den lekplats där en kvinna och ett barn skottskadades för drygt tre veckor sedan. I Nyfors ska en person ha uppvisat vapen i en livsmedelsbutik.  

– Misstänkt gärningsman, alternativt gärningsmän, har avlossat skott och avvikit från platsen, säger Oscar Nissfolk.

Ingen ska ha skadats skjutningarna och polisen har inte hittat några målsägare. Enligt Oscar Nissfolk har spår säkrats på båda platserna, men han vill inte gå in på detaljer.

Brotten rubriceras som försök till mord och grovt vapenbrott.

Koppling till konflikt

I dagsläget ser polisen ingen koppling mellan lördagens skjutningar. Men de tror att den i Årby kan ha att göra med den konflikt som finns mellan kriminella grupperingar i Årby och Skiftinge.

Hör Mikael Backman, chef för polisområde Södermanland, från söndagens presskonferens i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.