Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Fredrik Nätterlund från polisen berätta varför personer bär skyddsväst. Foto: SVT/TT

Fler bär skyddsväst i Eskilstuna – en följd av våldsamma konflikten

Publicerad

Fler bär skyddsväst i Eskilstuna. Det har polisen noterat under det senaste året. De tror att det är en konsekvens av upptrappningen av den konflikt som råder mellan kriminella nätverk i stan.

Enligt Fredrik Nätterlund, gruppchef för områdespolisen i Eskilstuna, är det svårt att säga exakt hur många som bär skyddsväst. Det är inget som polisen för statistik över då det inte är olagligt att vare sig bära eller köpa.

– Det finns ett stort mörkertal, men vi ser en ökning när vi kontrollerar människor, säger han.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Bar skyddsväst i skolan

Även personal i kommunala verksamheter möter och ser personer med skyddsvästar, enligt flera ansvariga som SVT har varit i kontakt med.

Så sent som för ett par veckor sedan stängdes en elev av på Rekarnegymnasiet då denne haft skyddsväst på sig i skolan. Enligt rektor på skolan sker avstängningen utifrån att man måste tillse trygghet och studiero på skolan. Det är det andra bekräftade fallet som skolan haft på två år.

Det finns också ett ärende där en lärare misstänkt att en grundskoleelev burit skyddsväst, men det är inget som gått att bekräfta.

Inte kopplat till område

Enligt Fredrik Nätterlund finns det inget specifikt område eller stadsdel där man ser att förekomsten är större.

– Individerna rör sig ju runt om i Eskilstuna. Det är mer relaterat till konflikten än till vissa områden, säger han.

Konflikten som pågått under året har resulterat i en rad skjutningar. Inte minst stadsdelen Årby har varit drabbad. Där skadades en kvinna och ett barn vid en av skjutningarna i slutet av augusti.

I klippet hör du Fredrik Nätterlund berätta vad personer som de kontrollerar säger om varför de bär skyddsväst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Mer i ämnet