Enligt 13-åringen i Eskilstuna var polisen så våldsam att han fick en sårskada i örat. Foto: SVT/Privat

Polisen medger fel efter att 13-åring blev dragen i örat

Uppdaterad
Publicerad

Nu medger polisen att ett ingripande mot en 13-årig pojke var felaktigt. En polis drog bland annat pojken i örat. Men polisutredningen om misshandel och tjänstefel har lagts ner.

I april kom en 13-årig pojke i Eskilstuna hem till sina föräldrar i sällskap av polisen. Han var ledsen och uppgav bland annat att en polis dragit honom så hårt i örat att det börjat blöda.

Tog tag i örat

Bakgrunden till händelsen är att två poliser kom åkande i en bil och uppfattade att pojken pekade finger mot dem. Pojken var i sällskap med en annan pojke.

Enligt polisen stannade de bilen och försökte få fatt i de båda pojkarna som flydde från dem. I samband med det här fick en av poliserna tag på 13-åringen genom att ta tag i dennes öra.

Efter att pojken omhändertagits, då poliserna menade att det fanns risk för att pojken kunde bli indragen i brottslighet, skjutsade de hem honom till föräldrarna.

Medger fel

Pappan gjorde en JO-anmälan mot poliserna, och en polisanmälan om misstänkt tjänstefel och misshandel upprättades mot samma poliser.

Ärendet hos åklagarmyndigheten blev dock kortvarigt och i maj lades det ner.

I sitt yttrande till JO medger nu polismyndigheten att det inte fanns fog för att omhänderta pojken eftersom det inte framkommit uppgifter som tyder på att pojken skulle ha riskerat att utsättas för brott eller bli indragen i brottslig verksamhet.

Dessutom menar man att det borde finnas lämpligare sätt att förmå pojken att följa polisens uppmaning än att ta tag i hans öra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.