Blir det båtjakter efter vattenskotrarna? Kommunpolisen Peter Sigurd berättar hur man jobbar mot vårdslösa åkare. Foto: SVT

Upprörda samtal till polisen efter buskörning med vattenskoter

Publicerad

Till polisen i Eskilstuna har folk i sommar hört av sig och klagat på buskörning med vattenskotrar vid flera platser, som Sundbyholm och Mälarbaden.

Nära badplatser och ibland i höga hastigheter förs en del vattenskotrar fram och polisen i Sörmland uppmanar till att följa de lagar som gäller.

– Det kan finnas sådana som tycker att det är lite friare till sjöss och att man gör lite som man vill, men sommartid har vi många som är ute till sjöss och dom har rätt till samma trygghet som alla andra, säger kommunpolis Peter Sigurd.

Hur man får tag i vårdslösa vattenskoteråkare berättar Peter Sigurd i klippet, men några båtsjakter blir det inte.

Brott och straff

Det är samma regler som tillämpas oavsett man kör en vattenskoter eller båt, så straffpåföljden beror på vilket brott man har begått. 

– Det kan vara hänsyn och sjöfylleri men pratar vi hastighetsöverträdelse till sjöss är det frågan om böter, säger Peter Sigurd.

På Naturvårdsverkets hemsida kan du läsa mer om reglerna som gäller vattenskoter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.