Kommunpolis Thomas Bergqvist säger att säkerheten under Springpride är god. Foto: SVT

God säkerhet under pride enligt polisen

Uppdaterad
Publicerad

Trots aktionerna mot Pridearrangörer från högerextremt håll är säkerheten inför Springpride god, enligt Eskilstunapolisen.
– Om man tittar bakåt har det inte varit några störningar under Pride i den offentliga miljön, säger kommunpolis Thomas Bergqvist.

Två prideflaggor stals och flera av arrangörerna till Springpride fick sina entréer nersölade med nazistpropaganda. Något som skapat otrygghet hos en del. Men säkerheten runt själva arrangemanget ser polisen som mycket god.

– Vi har bra resurser. Den största farhågan hag har är att de här yttringarna skapat otrygghet och det är svårt att påverka, vi kan ju inte lägga känslor i bröstet på folk, säger Thomas Bergqvist.

Uppnått sitt syfte

Enligt Thomas Bergqvist tar man själklart hänsyn till veckans händelser när man bedömer säkerhetsläget, men han säger också att gärningsmännen troligen redan uppnått sitt syfte.

– De fick sin publicitet, säger han.

Nazistpropagandan vid pridearrangörernas entréer är polisanmäld. Enligt Thomas Bergqvist rör det sig om hatbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Springpride 2018

Mer i ämnet