Katrineholmspolisen har tröttnat på folk som varandra för polisens kontroller. Foto: SVT

Polisen ryter ifrån: Sluta varna för oss

Uppdaterad
Publicerad

Katrineholmspolisen har fått nog av folk som varnar för poliskontroller längs vägarna. I ett uppmärksammat inlägg på Facebook som fått stor spridning ryter de nu ifrån.

I inlägget står att polisen i Katrineholm, Flen och Vingåker under vecka 27 stoppade en drograttfylla, två rattfyllerister och två grova olovliga körningar. Dessutom greps en person som hade cannabis i bilen och nu misstänks för narkotikabrott, och en efterlyst person omhändertogs.

Inlägget avslutas med texten: ”Du som brukar varna andra bilister för poliskontroll, litar du på ovan personer?”

Katrineholm

Polisen: ”Dumheter”

Inlägget har fått stor spridning på Facebook och i kommentarsfältet är det många som berömmer polisens arbete.

Områdespolis Pirjo Svegreus var den som skrev inlägget.

– I trafiken finns det många som inte vill ha med oss att göra och om de blir varnade så har de möjlighet att vända innan de kommer fram till kontrollen, säger Pirjo Svegreus.

– Jag har jobbat länge som polis och det här bara fortgår. Man blinkar och blinkar. Dumheter!

Varnar i slutna grupper

Sociala medier och appar innebär nya sätt för den som vill undvika polisen. På Facebook finns flera slutna grupper där användare varnar varandra. Och i den populära navigeringsappen Waze finns en funktion där användare kan rapportera när de ser en polis längs vägarna.

– Jag tycker definitivt inte att det är bra. Det är ju att motarbeta vårt arbete med trafiksäkerhet, säger Pirjo Svegreus.

2013 köpte Google den israeliska appen Waze för motsvarande 7,2 miljarder kronor.

SVT söker Googles presstalespersoner för att få veta hur sökmotorföretaget ser på kritiken från polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Katrineholm

Mer i ämnet