Förvara din bilnyckel i en metallask hemma, rekommenderar polisen. Då blir det svårare för tjuven att plocka upp signalen och stjäla bilen. Foto: TT

Polisen varnar: ”Göm din bilnyckel bättre när du är hemma”

Publicerad

Startar du din bil utan att sätta i nyckeln och förvarar du din nyckel precis innanför dörren när bilen står ute på uppfarten? Då är risken stor att du utsätts för tjuvar som stjäl bilen.

Den senaste månaden har upp till åtta bilstölder skett i polisregion Öst, bland annat i Östergötlands och Jönköpings län, där personer fått sina fordon stulna genom att tjuvar fångat upp signalen som moderna bilnycklar med så kallat keyless-system ger ifrån sig.

Lastbilschaufför gripen

Förra helgen greps en lastbilschaufför i Jönköping misstänkt för att ha stulit två bilar på detta sätt.

Det räcker med att bilnyckeln ligger innanför dörren, och bilen står precis utanför på uppfarten, för att tjuven ska kunna stå i närheten av fordonet och med hjälp av en apparat fånga upp signalen och sedan köra iväg med bilen.

Men polisen har ännu inte fått klart för sig om det även går att lagra signalen så att tjuven kan stanna bilen och sedan starta den på nytt.

Så bör du förvara nyckeln

GPS-utrustning från stulna bilar i Norrköping har hittats i diken i Nyköping och därifrån har fordonen sedan färdats norrut.

Polisen vill nu uppmana bilägare att försöka skärma av signalen som bilnyckeln ger ifrån sig.

– De som har ett sådant här system borde gömma sin nyckel bättre när de är hemma. Vi rekommenderar att man ska försöka skärma av signalen genom att till exempel lägga bilnyckeln i en metallask, säger Göran Svensson, operativ analytiker inom polisregion Öst.

Utsatta för inbrott

Ännu bättre är det om du kan ha bilen i ett garage.

– Signalen räcker inte hur långt som helst. Problemet är när man har carport och bilen inte står så långt från platsen där nyckeln finns.

I Flen har biltjuvarna arbetat på ett annat sätt. Där har tre hushåll den senaste månaden utsatts för inbrott, där bilnycklar stulits och tjuvarna sedan kört iväg med bilarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer