I klippet ovan berättar Thomas Karlsson hur polisen arbetar för att minska antalet illegala vapen som finns i länet. Foto: SVT

Allt fler skjutvapen upptäcks hos kriminella i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror visar att antalet anmälda vapenbrott har ökat i år i Sörmland jämfört med förra året. Polisen menar att tillgången till vapen är hög bland de kriminella nätverken.

– Det finns gott om vapen bland kriminella, säger Thomas Karlsson, chef för utredningssektionen i Sörmland.

I Sörmland gjordes förra året 48 anmälningar där skjutvapen och ammunition påträffats. I år var siffran i början av oktober uppe på 61.

– Det mesta handlar om pistoler eller revolvrar som sannolikt är illegalt införda i Sverige, säger Thomas Karlsson.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Samtidigt har antalet beslagtagna vapen ökat i länet uppger polisen.

– Det är en bekräftelse på att vi jobbar mot den typen av problemställning och att det finns vapen i större omfattning, säger han.

Av de totalt 163 polisanmälningar som gjorts gällande skjutvapen och ammunition sedan 2018 har 12 av dessa anmälningar rört en eller flera misstänkta som varit under 18 år.

– Jag tycker att det är bedrövligt och sorgligt att se att det kryper ner i åldrarna, säger Thomas Karlsson.

Sedan straffet för vapenbrott skärptes 2018 har antalet anmälda vapenbrott ökat i Sörmland. Straffskärpningen innebar bland annat att minimistraffet för grova vapenbrott fördubblades till två års fängelse. Tidigare kunde en person som gripits med skjutvapen släppas och gå fri i väntan på rättegång, men med den nya lagen häktas personen direkt.

Anmälningar skjutvapen och ammunition i Sörmland

2018: 50

2019: 48

2020: 61

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Mer i ämnet