Foto: SVT

Äkta och fejkade pistoler – nästan identiska

Uppdaterad
Publicerad

Bland de vapen som har beslagtagits i Eskilstuna det senaste året har antalet luft-, fjäder- och kolsyrepistoler ökat mest. Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna, visar hur svårt det är att se skillnad på en äkta och en oäkta pistol.

Det är lättare att få tag på en luft-, fjäder- och kolsyrepistol än ett riktigt vapen. Men många av de här oäkta pistolerna liknar kraftigare vapen och kan användas när brott begås.

Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna, visar olika skjutvapen som har beslagtagits och som nu ligger på polisstationen i väntan på att förstöras.

Förutom luft-, fjäder- och kolsyrepistoler handlar det också om revolvrar och pistoler.

När ett vapen har beslagtagits utreds det, för att se om det är licenspliktigt eller inte. Sedan skickas det vidare till Nationellt forensiskt centrum i Linköping, som förstör alla beslagtagna vapen i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.