Poliser åtalas för tjänstefel – efter kroppsvisitation av man i Oxelösund

Publicerad

En av poliserna tog ett felaktigt beslut och den andra deltog i den misstänkt olagliga kroppsvisitationen. Det menar i alla fall åklagaren som nu åtalat poliserna för tjänstefel.

Det var i april i år som händelsen utspelade sig i Oxelösunds kommun. Enligt det åtal som nu lämnats in mot poliserna så ska en av dem ha beslutat om en kroppsvisitation av en man som nyss varit inne i en pizzeria.

I förhör har polisen sagt att mannen var nervös och aggressiv och att det ledde tankarna till att mannen eventuellt hade narkotika på sig. Beslutet om visitationen togs på plats på grund av detta.

Upplevdes nervös

Tillsammans med en kollega ska polisen sedan ha utfört visitationen. Åklagaren menar att det inte räcker med att en person visar tecken på nervositet för att denna ska utsättas för den här typen av tvångsmedel.

De båda poliserna misstänks nu för tjänstefel – men nekar till brott.

Bevisningen består bland annat av förhör med personal från polisutbildningen som ska berätta vad som lärs ut om vilka kriterier som måste vara uppfyllda för att utföra en kroppsvisitation. Dessutom finns en film från tillfället som målsägaren själv tog i samband med visitationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.