Sörmlandspolisen har fått in uppåt 100 ärenden om fyrverkeriavfyrning sedan i måndags. Foto: Polisen

Poliser attackerades med fyrverkeripjäs: ”Hänsynslöst”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i måndags har polisen fått in nästan 100 ärenden om okynnesanvändning av smällare och raketer. Vid ett tillfälle kastades en fyrverkeripjäs från en balkong mot en polispatrull.

– Den exploderar en meter från en av poliserna, säger förundersökningsledare Sofie Eklund.

Det hela inträffade i måndags eftermiddag när en polispatrull larmades till Bellmansgatan i Eskilstuna med anledning av smällande fyrverkerier mellan husen, vilket Eskilstuna-Kuriren var först med att berätta om. Då de kommer fram sågs en grupp ungdomar springa från platsen och när de tog kontakt med boende i området så kastades plötsligt fyrverkeripjäsen från en balkong.

Sabotage mot blåljusverksamhet

– Det rubriceras som sabotage mot blåljusverksamhet. Vi har ingen misstänkt i dagsläget, säger Sofie Eklund.

Polisen ska ha fått ett tjutande ljud i öronen och sett vita fläckar i upp till ett dygn efter händelsen. Eskilstunapolisen gick under gårdagen ut med ett skarpt meddelande på Facebook där man kallade agerandet för ”respektlöst, omdömeslöst och hänsynslöst”.

100 ärenden på tre dygn

Att det skjuts fyrverkerier i tät bebyggelse är ett problem som återkommer varje år runt nyår, enligt polisen. De senaste tre dygnen har närmare 100 ärenden kopplade till fyrverkerier registrerats hos polisen i Sörmland. Men att ingripa har visat sig vara svårt.

– Tyvärr så hinner de som tänder på försvinna innan vi ens hunnit fram, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen.

De flesta av anmälningarna och utryckningarna sker i de större städerna Eskilstuna, Nyköping, Strängnäs och Katrineholm.

– Det här problemet är ju främst kopplat till tät bebyggelse, säger Thomas Agnevik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.