Laserpekarna ser ofta ut som bläckpennor, men de kan göra stor skada, enligt polisen. Foto: SVT/Arkivbild

Poliser ”beskjutna” med grön laser: ”Kan orsaka stor skada”

Uppdaterad
Publicerad

För andra gången på kort tid har poliser i Sörmland fått gröna laserstrålar siktade på sig. Nu går man ut med en varning laserpekarna som kan innebära allvarliga skador.

I förra veckan fick en polis i Torshälla en grön laserstråle i ögat, enligt Eskilstuna-Kuriren. En minderårig pojke låg bakom det hela och brottet rubriceras som misshandel. Pojkens mamma är misstänkt för medhjälp till misshandel. Polismannen ska ha fått rejält ont i ögat.

Obotliga skador

I helgen skedde en liknande incident i Strängnäs och nu går polisen ut på sociala medier och varnar för laserpekarna.

– Det som ser ut som en leksak kan få katastrofala följder, både för dig som använder den och den som drabbas, skriver kommunpolisen Peter Sigurd på Facebook.

Laserpekare kräver tillstånd och får man den gröna lasern i ögonen kan man få obotliga skador, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.

– ”Skjuter” man en grön laser i ögat och skador uppstår kan man dömas till misshandel, alternativt grov misshandel, skriver Peter Sigurd.

”Ser inte mycket ut för världen”

Polisen råder nu föräldrar, lärare och fritidsgårdspersonal att vara vaksamma kring lasrarna.

– De är små och ser oftast ut som en bläckpenna. De ser inte mycket ut för världen men kan orsaka stor skada, enligt Peter Sigurd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.