Foto: SVT

Politiker nekas föräldraledighet

Uppdaterad
Publicerad

Politiker ute i kommuner och landsting har ingen laglig rätt att vara föräldralediga. ”Absurt”, menar kommunalrådet Maria Chergui (V) i Eskilstuna, som blev tvungen att avsäga sig alla sina uppdrag. Hon tror att det här avskräcker kvinnor och unga från att ta på sig politiska uppdrag.

– Jag blir arg så fort jag tänker på det. Jag måste avgå för att få vara hemma med mitt barn.

Det säger Maria Chergui (V) som fick avsäga sig alla sina uppdrag inför sin föräldraledighet. Det handlar om uppdragen som kommunalråd, gruppledare, ordförande i jämställdhetsutskottet och andra vice ordförande i kommunstyrelsen.

För att få komma tillbaka måste hon väljas in på nytt. Uppdrag för uppdrag.

Föråldrade lagar

Anledningen är att hel- och deltidspolitiker inom kommuner, landsting och regioner inte har någon formell rätt att vara lediga. Föräldraledighetslagen omfattar bara personer som är anställda, inte förtroendevalda.

Ett förtroende förväntas man ha dygnet runt, hela mandatperioden. 

Maria Chergui anser att reglerna är föråldrade och förstår inte hur det fortfarande kan se ut så här.

– Även jag som förtroendevald måste få ha den rättigheten, vi har ju organiserat vårt samhälle så. Och så ska det helt plötsligt inte omfatta mig som förtroendevald, det är helt absurt. Det här borde vara löst för länge sedan, säger hon.

Inte för kvinnor

Ingela Gardner Sundström, ordförande i Sveriges kommuner och landstings förhandlingsdelegation, säger att det här har en förklaring i att kommunallagen i första hand inte skrevs för kvinnor eller yngre.

– Tidigare har det mest varit äldre män som har haft de här uppdragen. Men utvecklingen har gått framåt och frågan har kommit i ett annat läge, konstaterar hon. 

Enligt juridikavdelningen på Sveriges kommuner och landsting kan en kommun inte införa en egen regel eller rättighet om föräldraledighet. Då har man tänjt för mycket på kommunallagens gränser.

Fått avslag

I flera kommuner har frågan om politikers föräldraledighet varit föremål för motioner som fått avslag just med hänvisning till bestämmelserna i kommunallagen.

Det finns även kommuner som har tagit beslut om egna lösningar, men det är osäkert om de lösningarna är förenliga med kommunallagen. I Eskilstuna är frågan just nu under utredning.

Och även en lokal uppgörelse kan vara otrygg för den som är hemma med tanke på det oklara juridiska läget. 

Allvarliga konsekvenser

Ingela Gardner Sundström är inte nöjd med det rådande systemet eftersom det innebär en otrygghet och hon befarar att det finns yngre människor som har avstått från att ta på sig uppdrag på grund av det här.

– Man ska kunna ta på sig ett förtroendeuppdrag utan att vara rädd för att mista det på grund av ett föräldraskap, säger hon.

Maria Chergui tror att konsekvenserna kan bli allvarliga om det inte sker en förändring.

– Om vi vill ha politiker i framtiden som ska representera vårt samhälle så måste vi ändra på det här nu, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.