Jämtlands län har lägst barnadödlighet. Foto: TT

Politiker oense om barnsjukvården

Uppdaterad
Publicerad

De enskilda partierna i landstingsoppositionen vill se en tydligare satsning på barnen i Nyköping.

I nuläget finns inga planer på att åter öppna de slutenvårdsplatser som tidigare fanns på lasarettet i Nyköping. Men både oppositionspolitiker och många Nyköpingsbor tycker att det vore en bra idé, skriver Sörmlands Nyheter.

”Det är hög tid att gå föräldrar och barn till mötes och återskapa vårdplatserna för barn på Nyköpings lasarett”, skriver de enskilda partierna i landstingsoppositionen i ett pressmeddelande inför landstingsfullmäktige den 20 juni.

Slutenvårdsplatserna i Nyköping plockades bort 2005.

Kristdemokraterna motionerar tillsammans med Moderaterna och Vård för Pengarna om att snarast återöppna slutenvårdsplatserna för barn på Nyköpings lasarett samt inrätta medicinska observationsplatser för barn.

Men landstingsstyrelsen vill att motionen avslås.

En jämlik vård innebär att man har rätt till bästa möjliga vård där mest kompetens finns, enligt landstingsstyrelsen och skälen till deras avslag är enligt tidningen att antalet unga patienter i Nyköping fortfarande är för litet för att en kvalitativ vård ska kunna bedrivas lokalt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.