Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet hör regionpolitikernas olika åsikter i frågan om gratis arbetsskor till de anställda. Foto: Robin Hult/SVT

Politikerbråk efter beslut om gratis arbetsskor i Region Sörmland

Publicerad

Oppositionen med Monica Johansson (S) i spetsen fick igenom sitt förslag om att all vårdpersonal inom Region Sörmland ska ha rätt till fria arbetsskor. Det får den styrande koalitionen att se rött.

– Problematiskt, säger regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M).

Förslaget kommer från en motion inskickad av Socialdemokraterna och som röstades igenom vid regionfullmäktiges sammanträde under tisdagen.

Målet med det är att ge alla som är anställda på regionens sjukhus, inom primärvården och folktandvården rätt till fria arbetsskor.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Den styrande koalitionen var emot förslaget och menar att det är för kostsamt med tanke på det ekonomiska stålbad regionen just nu genomgår. Styrets egen beräkning baseras på ett par skor per år till ett värde av 1 500 kronor till alla berättigade medarbetare. Det skulle ge en slutnota på cirka 8,1 miljoner kronor per år.

Detaljerna kring hur det genomröstade förslaget ska bli verklighet utreds nu. Enligt Monica Johansson är det först 2025 som de kostnadsfria arbetsskorna kan börja erbjudas.

I klippet: Hör regionpolitikernas olika åsikter i frågan om gratis arbetsskor till de anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Mer i ämnet