Göran Stenlund, läkare på den nya sprututbytesmottagningen, möter positiva reaktioner från besökare. Foto: Anna Mi Skoog /SVT

Positiv respons för sprututbytesmottagningen på Mälarsjukhuset

Publicerad

I slutet av augusti invigdes Sörmlands första sprututbytesmottagning på Mälarsjukhuset. Men det tar tid att nå ut till målgruppen med att mottagningen finns.

– Vi har haft ungefär ett tiotal personer som har varit här. Men vi vet ju från andra mottagningar att det tar tid innan vi får större volym på det här, säger Göran Stenlund, som är läkare på den nya mottagningen.

Man gör också en hel del aktiva insatser för att nå ut till målgruppen.

– Vi har kontakt med beroendecentrum, härbärget nere på stan och socialtjänsten och vi har lagt ut lappar och information på ganska många ställen. Men viktigast är egentligen målgruppen och att de pratar med varandra om att vi finns, säger han.

Öppen två gånger i veckan

Syftet med sprututbytesmottagningen är framför allt att minska spridningen av blodsmitta, som hiv och hepatit.

Mottagningen är öppen två eftermiddagar i veckan, på måndagar och torsdagar. Och för de besökare som hittills tagit sig hit har mottagningen varit välkommen och efterlängtad.

– Man har kanske lite synpunkter på att vi skulle ha öppet ännu mer. Men annars är folk väldigt positiva till det här och också väldigt tacksamma, säger Göran Stenlund.

Prover och vaccinationer

Förutom nya sprutor får besökare ta prover på hiv och hepatit, och de kan också bli vaccinerade mot hepatit A och B.

Den som vill sluta med sitt missbruk kan också få hjälp med det.

Så här långt kommer de flesta besökarna från norra Sörmland. Och de allra flesta är män. Så ser det ut även på andra sprututbytesmottagningar.

Men på mottagningen arbetar man vidare med att försöka nå ut till fler.

– Vi fortsätter de här kontakterna med andra aktörer inom missbruksvården. Vi bearbetar också de personer som kommer, och de är positiva och säger att de ska prata med sina kompisar, säger Göran Stenlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.