Lisa Bjärbo läser ur sin senaste ungdomsroman ”Inuti huvudet är jag kul” och förklarar varför hon väljer att skriva om vissa ämnen i livet. Foto: SVT/Sandra Kjellström

Prisad författare blandar mörkt med ljust i sina ungdomsböcker

Uppdaterad
Publicerad

Hon har skrivit ett 20-tal böcker och är uppvuxen i Astrid Lindgrens älskade Småland. I veckan tog Gnestabon Lisa Bjärbo emot det prestigefyllda priset som delas ut till minne av en av Sveriges största författare.

Det är för sina barn- och ungdomsromaner som Lisa Bjärbo prisas.

”För ett mångsidigt, insiktsfullt och lovande författarskap som inte räds svåra ämnen, och som med hög trovärdighet skapar stora läsupplevelser för barn i alla åldrar.” Så lyder juryns motivering.

Lisa Bjärbo är uppvuxen i Småland, men bor numera i Gnesta efter att ha flyttat dit med sin familj från Stockholm för fem år sedan.

– Jag har växt upp i någon slags marinad av Astrid Lindgren-berättelser, ord, tankar och lekar. Hon är en viktig person för mig och då känns det extra stort att få hennes pris, säger hon.

”Hitta sig själv i en bok”

Hon möter ofta barn och unga när hon är ute på författarbesök på skolor runt om i Sverige.

– Det roligaste är när de känner igen sig och säger ”så är min pappa eller min brorsa”. Det är det jag jobbar mest med. Den här igenkänningen, att hitta sig själv i en bok kan vara betydande.

Använder Gnesta-miljöer

En blandning av det mörka och ljusa i livet är det hon strävar efter att skriva om. Just nu arbetar hon med en barnbok som utspelar sig i Gnesta.

– Det är kul att få använda sig av miljöerna här.

I klippet ovan läser Lisa Bjärbo ur sin senaste ungdomsroman ”Inuti huvudet är jag kul” och förklarar varför hon väljer att skriva om vissa ämnen i livet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.