Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet vad några Eskilstunabor tycker om att bostadspriserna sjunker. Foto: SVT

Prisras på bostadsmarknaden: ”Skulle vara bättre om räntan gick ner”

Uppdaterad
Publicerad

Trenden är tydlig. Bostadspriserna sjunker nu ordentligt runt om i landet och den som tänkt sälja sin bostad får idag mindre i plånboken vid en försäljning än tidigare.

– Det skulle vara bättre om räntan går ner för jag betalar lån, säger Robert Lino.

Ny statistik från Svensk Mäklarstatistik visar på en kraftig prisnedgång både när det gäller bostadsrätter och villor i Södermanland. Enligt statistiken har priserna på bostadsrätter och villor i länet sjunkit med åtta respektive fem procent de senaste tre månaderna.

– Det kommer att vara lite svårt för de som vill köpa och inte har möjlighet eller de som vill sälja och inte har möjlighet till det, säger Eskilstunabon Nikolaos Doschoris.

Det är dock inte bara i Sörmland som det sjunker. Enligt statistiken går samma trend att se över hela Sverige. Priserna på bostadsrätter sjunker i samtliga län, och villapriserna sjunker i 20 av 21 län. I Sverige har priserna de senaste tre månaderna sjunkit med sju procent på bostadsrätter och fem procent på villor.

Antalet sålda bostäder sjunker också

Enligt statistiken från Svensk Mäklarstatistik såldes 517 bostadsrätter i Sörmland de senaste tre månaderna. Det är 26 procent färre än samma period förra året. Antalet villor som såldes var 369, vilket är en nedgång med 23 procent jämfört med samma period 2021.

Hör i klippet vad några Eskilstunabor tycker om att bostadspriserna sjunker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.