Barnmorskan Pia Zetterman Inge på Mälarsjukhuset är kritisk till att kulturdoulorna inte blir kvar. Foto: SVT

Projektet med kulturdoulor avslutas: ”Känner mig ledsen och frustrerad”

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har gravida kvinnor som inte kan svenska kunnat få hjälp av en så kallad kulturdoula, både på Mälarsjukhuset och på Nyköpings lasarett. Men det är en möjlighet som försvinner inom kort.

För nyanlända kvinnor i Sörmland som inte talar svenska blir kommunikationen med barnmorska under förlossningen svår. Även kulturkrockar kan uppstå då traditioner och sjukvård kan skilja sig åt, vilket ofta leder till obehag för kvinnan. För att råda bot på detta utbildade Region Sörmland hösten 2018, genom finansiering av Sveriges kommuner och regioner, 16 kulturdoulor som skulle erbjuda språkligt och kulturellt stöd under förlossningar.

Men nu när finansieringen från SKR är över har Region Sörmland beslutat att inte fortsätta med projektet. Beslutet kritiseras nu av barnmorskor på Mälarsjukhuset.

”Behöver satsa på kärnverksamheten”

SVT har sökt Region Sörmland som hänvisar till ett skriftligt svar.

– Vi behöver fokusera de resurser vi har inom kvinnosjukvården på vår kärnverksamhet, säger Bo Tideholm, chef för division kirurgi i Region Sörmland.

Samtidigt skriver berättar han att man inte stänger dörren för kulturdoulor i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.