Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Naturskyddsföreningens ordförande i Strängnäs, Staffan Petré, berätta varför föreningen är emot avverkning av Ulvaskogen. Foto: Serafia Olausson

Protester mot avverkning av ”Ronja Rövardotters skog” i Åkers styckebruk

Uppdaterad
Publicerad

Delar av Ulvaskogen i Åkers styckebruk – känd från nyfilmatiseringen av Ronja Rövardotter – kan komma att avverkas, efter beslut från Skogsstyrelsen. Men det har skapat stora protester både bland allmänheten och lokala organisationer.

Det är bolaget Mark S i Strängnäs Resursförädling som äger marken och enligt de avverkningsanmälningar, som har godkänts av Skogsstyrelsen, rör det sig om ett område på omkring 45 hektar intill sjön Visnaren.

Där vill de göra en så kallad föryngringsavverkning som innebär att de vill avverka de träd som idag växer där och plantera nya. 

Mycket protester

Frågan har engagerat kringboende och en namninsamling med nästan 2 000 underskrifter har samlats in.

Naturskyddsföreningen i Strängnäs är en av de organisationer som är emot avverkningen efter att ha hittat fler naturvärden i skogen.

– Den här skogen har kontinuerligt fått växa under lång tid och då har den fått sköta sig själv. Då skapar den en flerskiktad skog med en otrolig biologisk mångfald. Allt som lever där kommer att dö om skogen avverkas, säger Staffan Petré som är ordförande i Naturskyddsföreningen i Strängnäs.

Överklagat beslutet

Naturskyddsföreningen har överklagat Skogsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen som har stoppat avverkningen tillfälligt. Nu behöver markägaren och Skogsstyrelsen skicka in yttrande innan beslut tas i frågan.

– De kommer inte ta all skog, det kan jag inte tänka mig. Vi ska försöka rädda så mycket som möjligt, men sedan är det inte säkert att vi lyckas rädda allt, säger Staffan Petré.

Vill avvakta svar

Markägaren vill i nuläget inte uttala sig om varför de vill avverka skogen och hur de ser på att flera protesterar mot planerna. Det säger de i ett mejl till SVT.

”Ärendet handläggs hos mark- och miljödomstolen och vi avvaktar den hanteringen, varför vi vänligen ber att få återkomma med eventuella ytterligare kommentarer längre fram.”

Förutom att skogen har rika naturvärden så har även den nya versionen av Ronja Rövardotter delvis spelats in i området. Bland annat i en ravin som ligger i skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.