Just nu avråder räddningstjänsten för eldning utomhus. I klippet berättar Thomas Knutsson från räddningstjänsten i Eskilstuna mer om avrådan och hur det ser ut i skog och mark. Foto: SVT

Värmebölja och torrt i skog och mark – nu avråder räddningstjänsten från eldning

Uppdaterad
Publicerad

Nu uppmanar de olika räddningstjänsterna runt om i Sörmland invånarna att ta det lugnt med eldning utomhus. Det varma vädret och prognoser om ännu varmare väder upp emot 30 grader leder till torka i skog och mark.

SMHI varnar för höga temperaturer under onsdag och torsdag då det väntas bli mer än 30 grader på många platser.

Räddningstjänsten i Eskilstuna, Strängnäs och Flen gick under tisdagen ut med en avrådan från eldning utomhus. Anledningen är att man bedömer att det är stor risk för skogbränder på grund av torka i skog och mark.

Även i de mer kustnära kommunerna Oxelösund, Trosa, Nyköping och Gnesta avråder räddningstjänsten från eldning utomhus.

Kan bli eldningsförbud

Det här är inte det samma som eldningsförbud, men grillare uppmanas att vara försiktiga och ha tillgång till vatten att släcka med.

Även om det inte råder eldningsförbud just nu, så kan det komma ett beslut om ett sådant inom snar framtid.

– Framför allt om det kommer mer vind. Då får vi helt andra värden i skog och mark – och då har vi ett problem. Händer det är det högst troligt att det blir ett eldningsförbud, säger Thomas Knutsson på räddningstjänsten i Eskilstuna.

”Ta ansvar”

I Katrineholm och Vingåker har räddningstjänsten inte gått ut med någon officiell avrådan.

– Nej, vi hade ett eldningsförbud för ett tag sedan, men det är borta. Vi har inte gått ut med någon särskild avrådan, men folk måste ta ansvar för vad de gör, säger Lennart Ågren, inre befäl för Västra Sörmlands räddningstjänst.

I klippet berättar Thomas Knutsson mer om hur det ser ut i markerna och vad en avrådan om att elda utomhus innebär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.