Räddningstjänsten i Eskilstuna har fått en miljövagn som kan hjälpa till att samla upp släckningsvatten vid bränder eller olyckor där det kan komma giftiga ämnen i vattnet. Foto: Lisa Selander/SVT

Ny miljövagn ska ta hand om förorenat släckvatten

Publicerad

Räddningstjänsten i Ärla utanför Eskilstuna har fått ny utrustning i form av en miljövagn. Vagnen ska kallas in för att ta hand om släckvatten, framför allt vid bränder i industrier eller större byggnader där det finns en risk för att vattnet blir förorenat.

– Vi måste bli bättre på att ta hand om släckvattnet så vi inte släpper ut det i dagvattenbrunnar, bäckar eller vattendrag som vi använder till dricksvatten, säger Jonas Wangenborn, brandmästare räddningstjänsten Eskilstuna.

Det finns bara ett fåtal räddningsstationer i Sverige som har en milljövagn. I Ärla har brandmännen fått utbildning kring vagnen och bland annat fått öva på att stoppa släckvatten så det inte rinner ner i brunnar. Vagnen kan även användas vid större olyckor där giftiga ämnen från fordon kan läcka ut.

– Det är styrkan i Ärla som kan bli utlarmad och ska sköta uppsamlingsarbetet. Styrkan på en brandplatsen kommer inte bli involverad eftersom vi inte vill ta personal från olyckan eller branden, utan det blir som två separata grupper som arbetar, säger Jonas Wangenborn

”Välinvesterade pengar”

Miljövagnen börjar användas den 6 juni och kommer nyttjas av räddningstjänsten runtom i Sörmland.

Hur mycket kostar en miljövagn?

– Har ungefärlig kostnad på 200 000 kronor i materialkostnader. Men vi ser det som välinvesterade pengar för att bidra till att vi inte smutsar ner i naturen, säger Jonas Wangenborn.

Se i videoklippet hur en miljövagn fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.