Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Flygare, drift- och underhållschef på Svafo, berätta hur rostiga containrar har kunnat användas och hur han ser på risken för läckage. Foto: Studsvik

Radioaktivt avfall förvarades i rostiga containrar utanför Nyköping

Publicerad

Flera containrar som innehöll radioaktivt avfall i Studsvik utanför Nyköping var rostiga – och hade kunnat läcka på längre sikt. Det påpekar Strålsäkerhetsmyndigheten efter en inspektion av företaget Svafos avfallshantering.

– Vi tar ju de här synpunkterna från SSM på största allvar, säger Johan Flygare, drift- och underhållschef på Svafo.

I oktober förra året genomförde Strålsäkerhetsmyndigheten en inspektion hos Svafo, som tar hand om radioaktivt avfall från den tidiga svenska kärnforskningen. Fokus var på bolagets utomhuslagring av radioaktivt avfall.

Under inspektionen upptäckte myndigheten ett flertal brister, men det var en specifik brist som bedömdes ha störst strålsäkerhetsbetydelse: containrar i dåligt skick innehållandes lådor med radioaktivt avfall.

Inspektören: ”Kan gå sönder”

Det var stickprovskontroller som genomfördes av containrarna. Flera av dem visade sig då ha rostat. Något som kan leda till att personal utsätts för strålning om man låter det fortgå, enligt myndigheten.

– De riskerar att bli så dåliga att de kan gå sönder, säger inspektionsledaren Veronika Ingeström.

Samtidigt ska det ha saknats en framtagen lista över vilka lådor i containrarna som var i behov av kontroll eller reparation, vilket de menar ökar risken för ett eventuellt läckage.

Utöver det här pekade myndigheten ut andra brister, så som skick på märkning, samt skillnader gällande märkning av avfall och var avfall lagras.

Påbörjat en containerinventering

Bolaget har vidtagit flera åtgärder efter myndighetens inspektion. Bland annat används inte längre de containrar som hade rostat.

– Vi tar ju de här synpunkterna från SSM på största allvar, givetvis, säger Johan Flygare, drift- och underhållschef på Svafo.

Dessutom har bolaget påbörjat ett arbete med att gå igenom samtliga containrar som står ute.

Oklart hur det följs upp

Hur myndigheten ska följa upp bristerna med företaget är oklart. Enligt Veronika Ingeström arbetar de nu för att ta fram en tillsynsåtgärd.

– Vi följer alltid upp. Skriver ett föreläggande eller så kommer man tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.