Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera polispatruller kallades till Sveaplan i Eskilstuna på måndagseftermiddagen. Foto: Fanny Asplund/SVT

Rånförsök på pantbank i Eskilstuna – stor polisinsats efter hot om sprängning

Uppdaterad
Publicerad

Ett lägenhetshus utrymdes och nationella bombskyddet kallades in efter att en man under måndagseftermiddagen försökt råna en pantbank i Eskilstuna. Mannen ska ha hotat med att detonera något explosivt i sin medhavda väska. 

Larmet kom till polisen 16.15 på måndagen. En man hade kommit till pantbanken och ville ha pengar eller guld, annars skulle han spränga något explosivt i den väska han medtagit, uppger polisen. 

Mannen greps men väskan med det misstänkt explosiva föremålet blev kvar på platsen. Nationella bombskyddet bedömde att föremålet behövde undersökas.

Väskans innehåll ofarligt

Pantbanken ligger i botten på ett lägenhetshus och hela fastigheten utrymdes av säkerhetsskäl, efter beslut från polisen. Ett större område spärrades också av runt huset, en avspärrning som senare utökades ytterligare på bombskyddets begäran.

Vid halv nio på måndagskvällen var bombskyddets undersökning klar och det ska inte ha rört sig om något explosivt eller farligt innehåll i väskan. Alla avspärrningar har hävts.

Hör en av de boende i det utrymda huset:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en av de boende efter utrymningen och spränghotet i Eskilstuna. Foto: SVT

Gärningsmannen blev inlåst i lokalen

Gärningsmannen kunde gripas strax efter hans hot uttalats, då ett larm i pantbanken utlöstes vilket i sin tur gjorde att lokalen rökfylldes. Som följd blev även gärningsmannen inlåst i lokalen.

Polisen kunde sen med hjälp av personal ta sig in, där de fann gärningsmannen sittande på golvet. Han greps utan att någon kom till skada.

Den misstänkte är en man i 50-årsåldern och polisen har genomfört en husrannsakan hemma hos den misstänkte. Senare under kvällen anhölls mannen misstänkt för försök till grovt rån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.