Rasistkrisen fortsätter i Folkpartiet

Uppdaterad
Publicerad

På två dagar har två folkpartister i Sörmland avgått efter rasistiska uttalanden.

Det senaste beskedet kom i förmiddags, då ersättaren för Folkpartiet i Gnesta kommun, Göran Lundbom, lämnade sitt uppdrag.

Göran Lundbom ska bland annat ha skrivit på sin blogg om invandrarsvenskar som ”dräggen i det nya Sverige” och kallat somalier för ”zoomalier”, enligt Nyheter 24.

Han ska också ha skrivit att polisen ska skjuta ner ”slödder” som talar ”rinkebysvenska”.

Göran Lundbom har också gjort flera inlägg på främlingsfientliga sajter som Fria Tider och Avpixlat.

På sin blogg förklarar han sina inlägg med att han ”INTE rasist eller främlingsfientlig, däremot realist och mycket invandringskritisk”.

– Utifrån de åsikter han har redovisat känns det som ett rimligt beslut. Det känns inte som att de hänger ihop med den politik som vi vill bedriva, säger Thomas Stääv, ordförande för Folkpartiets länsförbund i Sörmland.

Gruppledaren lämnar politiken

Göran Benedicks, folkpartiets gruppledare i Gnesta, meddelade igår att han hoppar av politiken helt efter att ha uppmärksammats för flera kontroversiella inlägg på sin blogg. Bland annat kallade Benedicks komikern Soran Ismail för ”sur kurd” och skrivit att 100 procent av världens terroristdåd genomförs av islamister, enligt Alliansfritt Sverige.

– Det är slut nu. Jag tänker inte fightas längre, säger Göran Benedicks.

Om sina uttalanden säger han:

– Det är väldigt olyckligt. Jag är inte rasist.

Om att han kallade Soran Ismail en ”sur kurd”:

– Jag hade inte sett filmen när jag skrev det. Jag har bett honom om ursäkt och han har accepterat det.

Möte på onsdagskvällen

Folkpartiets sörmlandsledning håller under onsdagskvällen möte i Katrineholm för att bland annat diskutera den senaste tidens turbulens.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt, det är värderingar som jag inte tycker känns rimliga och riktiga när det gäller Folkpartiets centrala värderingar, sade Thomas Stääv, ordförande för Folkpartiet i Sörmland inför kvällens möte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.