Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Elin Larsson, analytiker på Energimyndigheten i Eskilstuna, om varför de tycker att stöden för solceller skulle kunna fasas ut. Foto: TT

Energimyndigheten sa nej till ökat solcellsstöd – höjdes ändå

Publicerad

Den som vill installera solceller hemma får nu en rabatt på 20 procent. Från och med första januari höjdes skattereduktionen efter att riksdagen klubbat igenom regeringens budgetförslag.

Skattereduktion för så kallad grön teknik ges till hushåll för installation av solceller, lagring av egenproducerad elenergi eller installering av laddstolpe till elfordon.

I december fattades beslutet om att höja skattereduktionen för solceller från 15 till 20 procent. Enligt regeringen är syftet med höjningen att få fler hushåll att installera solceller och öka produktionen av förnybar el.

”Fyllt sitt syfte”

I sina remissvar har Energimyndigheten tillsammans med andra myndigheter lyft fram att en höjning subventionsgraden inte skulle bidra till att fler väljer att installera solceller.

– Vi sa redan 2020 att stöd till solceller lite har fyllt sitt syfte. Det är i dag inte är lika dyrt att göra en investering och återbetalningstiden är mycket lägre, säger Elin Larsson analytiker på Energimyndigheten.

Gör liten skillnad

Det här är också något som regeringen uppmärksammar i sitt förslag och skriver att: ”En ökning av subventionsgraden för solceller i det gröna avdraget bedöms kunna påskynda utbyggnaden endast i liten utsträckning”.

Men trots det röstades förslaget igenom i riksdagen med motiveringen att det kan bidra till ökad utbyggnad av solceller och minska beroendet av fossilbaserad elproduktion. Tidöpartierna röstade ja och övriga partier nej. 

I klippet berättar Elin Larsson, analytiker på Energimyndigheten i Eskilstuna, om varför de tycker att stöden för solceller tjänat sitt syfte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.