Nicholas Prigorowsky, ekonomidirektör på Region Sörmland. Foto: SVT

Region Sörmland ger ingen extra kompensation till privata vårdgivare

Publicerad

Från och med 1 juli blir det moms på bemanningspersonal inom vården. Det missgynnar de privata vårdgivarna som, till skillnad från den regionsdrivna vården, inte får någon ersättning för momsen. Men Region Sörmland har inga planer på att kompensera för ojämlikheten.

– Nej vi har inga mer pengar och vi får inga mer pengar. Vi fortsätter att betala ut det vi ska betala ut, säger Nicholas Prigorowsky, ekonomidirektör på Region Sörmland.

Regionen betalar sedan tidigare ut sex procent extra till de privata vårdgivarna, som en kompensation för att regionen inte behöver betala moms på varor. Men när bemanningspersonal nu blir momsbelagt har man inga planer på att ändra den procentsatsen.

– Vi kommer inte ge någon ytterligare kompensation utöver den normala sex procenten som vi får från staten och som vi betalar vidare till de privata. Annars skulle vi få ta det från annan verksamhet och det har vi inga planer på.

Vill i stället minska bemanning

Han menar att man i stället behöver fokusera på att minska beroendet av hyrpersonal, både inom den privata sektorn och regionen.

– Där gör vi ganska stora insatser i vår hälsovalsenhet som beställer primärvård både från privata och offentliga vårdgivare. De satsar ju ganska mycket på utbildning av primärvårdsläkare i Sörmland och det kommer att gynna både de privata och de offentliga.

Större statsbidrag

Om det skulle bli tal om ökad utbetalning till de privata vårdgivarna vill regionen att Sveriges kommuner och landsting, SKL, ska hjälpa dem att få ett större statsbidrag.

– Men å andra sidan vill vi inte uppmuntra till att man använder hyrpersonal, så det är ju bättre att utbilda fler läkare.

Men det har ju blivit ett system där både regionen och de privata aktörerna är beroende av hyrpersonal?

– Ja, det är så just nu och vi jobbar hårt på att minska hyrpersonalsberoendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.