Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör när Mikael Frankefors förklarar hur rörposten på Kullbergska fungerar. Foto: Mattias Gunnarsson/SVT

Region Sörmland investerar över 70 miljoner i ny rörpost – se hur systemet fungerar på Kullbergska

Uppdaterad
Publicerad

De tre sjukhusen i Sörmland ska alla få nya rörpostsystem. Mälarsjukhusets jätteanläggning invigs i januari, men på sjukhusen i Nyköping och Katrineholm är systemen redan igång.

På Kullbergska sjukhuset löper en dryg kilometer rörpoströr genom byggnaden. Alla mynnar ut i en central knutpunkt där inkommande post omdirigeras för att komma till rätt adress. På Kullbergska finns idag elva stationer som personalen kan skicka rörpost ifrån.

– Utan rörposten skulle någon stackare slita på skosulorna. Vi sparar in på resurser på det här sättet, säger Mikael Frankefors som är elingenjör på Region Sörmland.

På Kullbergska har anläggningen varit igång sedan november i fjol och på Nyköpings lasarett tryckte man på startknappen i februari i år. Regionens största sjukhus, Mälarsjukhuset i Eskilstuna, får också den största rörpostanläggningen som ska invigas i februari nästa år.

Mälarsjukhusets system består av 4,2 kilometer rör och har utrustats med 62 stationer att skicka post ifrån.

Ökat användningsområde

Idag används rörposten mest till att skicka provrör från olika avdelningar till sjukhusets laboratorium för analys. I framtiden tror dock Frankefors att användningsområdet kan utökas.

– Det finns möjlighet att skicka blod eller läkemedel. Det som sätter begränsningarna är om det går ner i patronen eller inte, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.