Hör hälso- och sjukvårdsdirektören Monica Samuelsson på Region Sörmland. Foto: SVT

Region Sörmland: ”Helt oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Samtal som har ringts till 1177 Vårdguiden och tagits emot av vårdentreprenören Medicall har legat öppet som ljudfiler på en oskyddad webbserver, enligt Computer Sweden. Sörmland är ett av de drabbade länen.

Computer Sweden har avslöjat att att man på en webbserver, utan lösenord, har hittat 2,7 miljoner inspelade samtal till rådgivningsnumret 1177. Samtalen har ringts till företaget Medicall som är en underleverantör till vårdentreprenören Medhelp. Medhelp har ett avtal med bland andra Region Sörmland och tar emot samtal som inkommer till 1177, främst under obekväma tider.

– Vi håller just nu på att ta fram en lägesbild, men om detta stämmer är det helt oacceptabelt. Vi vill att vårdpatienter i Sörmland ska känna sig trygga, säger Monica Samuelsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Sörmland.

Framtida åtgärder

Vad kommer man att vidta för åtgärder här i Sörmland?

– Vi kommer ganska snart ha ett möte med Medhelp för att de ska ge oss information om vad som har hänt och hur det här har kunnat hända, säger Monica Samuelsson.

Region Sörmland har sedan tidigare inlett ett arbete för att 1177 bara ska skötas av regionen, och inte entreprenörer.

– Vi ser att det finns en vinning med en sammanhållen tjänst i vår egen region, säger Monica Samuelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer