• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristina Fagerkvist är barnmorska och forskare på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Hör henne berätta om varför biblioteket på Mälarsjukhuset är viktig för verksamheten. Foto: SVT

Region Sörmland skrotar sjukhusbiblioteken

Uppdaterad
Publicerad

Region Sörmlands spariver drabbar nu sjukhusbiblioteken. Hälften av personalen ska bort och tre bibliotek stängs enligt det förslag politikerna ska ta ställning till den 10 oktober.

På onsdagen meddelade Region Sörmland att biblioteken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, Kullbergska sjukhuset i Katrineholm och Nyköpings lasarett ska bort. Samtidigt halveras antalet bibliotekarier och blir fyra istället för dagens åtta. Förändringen ska innebära en besparing på 2,5 miljoner kronor.

– Det här är tyvärr ett steg vi måste ta för att anpassa oss till det allvarliga ekonomiska läget vi befinner oss i, säger Christoffer Öqvist (M) regionstyrelsens ordförande som tror att neddragningen får ganska liten påverkan.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

I den risk- och konsekvensanalys som regionen har tagit fram varnas det dock för en rad negativa konsekvenser. Bland annat riskerar den forskning som bedrivs på sjukhusen att bli lidande.

En av dem som forskar är barnmorskan Kristina Fagerkvist på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Hon har även politiska uppdrag för Liberalerna i Eskilstuna.

– Vill vi nu ha Region Sörmland på kartan igen och ha forskningsverksamhet som en kärnverksamhet så är det nödvändigt att ha det här biblioteket kvar, säger hon.

I klippet hör du Kristina Fagerkvist berätta om hur forskningen kan drabbas när Region Sörmland stänger sjukhusbiblioteken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Mer i ämnet